Sean Treacy House highly commended in RIAI Silver Medal 2017

Social housing project Sean Treacy House by PKA has been Highly Commended by the RIAI 2017 Silver Medal for Housing.

Dublin City Council’s Sean Treacy House redevelopment is a major element of the North East Inner City Integrated Area Plan, in collaboration with the city architect’s department, the city planners, elected members, the NEIC management team, and local community groups. PKA were commissioned in 2001 for the project involving demolition of existing 1960’s at blocks, and their replacement with a new mixed housing development comprising own-door houses, duplexes and apartments.

The scheme contains 53 units and a local community facility. Organised around a raised courtyard, above a single level of car parking, the courtyard is enclosed by three and four storey duplex blocks, with six storeys onto Buckingham Street.

PKA’s design has prioritised urban design and residential amenity in equal measure; the scheme completes the streetscape between Summerhill and Empress Place; while the courtyard and each unit’s private outdoor space contributes to the creation of a high level of residential amenity for the residents. The perimeter block plan maximises passive surveillance, both of the courtyard and of the surrounding streets; all lower level units have own-door access, thus contributing to a lively street-scape and a secure residential environment.

Construction commenced in 2009 and the project was completed on time and on budget in June 2011. It was awarded Best Overall Housing Project and Best Regeneration Project in the Irish Council for Social Housing Awards for 2010-2011. It won best housing project in the 2012 RIAI awards. Client: Dublin City Council Value: € 11,235,000 Size: 53 No. units & community centre.

The jury commended the well considered handling of the main building volume to Buckingham Street Lower and the corner to Empress Place, with a controlled and dignified elevational treatment achieving successful integration into the Georgian context without resort to pastiche or gimmick. The jury also commended the use of a courtyard typology as an appropriate response to the challenging context, creating a haven of passively over-looked semi-private space and amenity, which has a palpable sense of occupation and activity.