< >

Navan Civic Space

Following the award of first prize in a 1999 international two-stage competition, PKA were appointed as architects for the new civic space in Navan town centre.

The competition brief was to reconfigure the existing surface car park as a new urban space, which would function as a civic focus for the town, an everyday meeting place with shopping, cafes and pubs, and a venue for festivals, events and celebrations.

PKA’s design creates a raised shared-surface central area. A tree-lined apron provides a new pedestrian mall along the shopfronts on the south side of the space, and organises short-term parking along this edge. A palette of high quality indigenous materials - local limestone and granite - plus carefully considered light fittings, furniture, seating and landscape elements increase the usability and success of the public space. 

Retention of a quantum of car parking was a challenge throughout the design process; in terms of reconciling parking with the civic functions of the space, and convincing stakeholders that a reduction in parking would enhance the overall quality of the town.

The project, commissioned by Navan Town Council, was progressed through a protracted eight-year planning and land acquisition process, including a successful oral hearing to an Bord Pleanala.

Construction commenced in 2007 and the project was completed - on time and within budget - in May 2008. It was shortlisted for Best Civic Space in the 2009 RIAI awards.

Client: Navan Town Council

Value: €3,516,461

Size: 9000sq.m
Reference: Joe Crockett, Town Manager
Design: 2000
Completion: 2008

okok